1) Κνωσσός
Αποτελεί το πιο διάσημο παλάτι του Μινωικού πολιτισμού. Καταστράφηκε πιθανότατα από μια ηφαιστειακή έκρηξη γύρω στο 1450 π.Χ. Η αρχαία Κνωσσός ήταν το κέντρο του Μινωικού πολιτισμού που κυριάρχησε στο Αιγαίο πριν από 4000 χρόνια. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το παλάτι ήταν η έδρα του βασιλιά Μίνωα. Συνδέεται, επίσης, με ενδιαφέροντες μύθους όπως ο μύθος του Μινώταυρου στο Λαβύρυνθο κάτω από το παλάτι και την ιστορία του Δαίδαλου και του Ίκαρου.
Το Παλάτι της Κνωσσού είναι το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό από όλα τα Μινωικά ανακτορικά κέντρα. Το Παλάτι εκτείνεται σε περισσότερα από 20.000 τετραγωνικά μέτρα (2 εκτάρια) γης με ύψος που φτάνει τους τέσσερις ορόφους. Κατασκευάστηκε βάση ενός σχεδίου που μοιάζει με λαβύρινθο και παρείχε στέγη σε περίπου 100.000 ανθρώπους. Πολύχρωμα διαζώματα και τοιχογραφίες, μορφές και έργα ζωγραφικής σε γύψο κοσμούν τους τοίχους του παλατιού και παρουσιάζουν τη ζωή της εποχής. Υπάρχουν ποικίλες εικόνες από ζώα και ανθρώπους μέχρι θεούς και τελετές φανερώνοντας μια προηγμένη και εξελιγμένη κοινωνία. Περαιτέρω εξέταση της εσωτερικής διακόσμησης του Παλατιού αποκαλύπτει ότι ο πόλεμος δεν ήταν ένα κοινό θέμα καθώς και ότι οι γυναίκες απεικονίζονται σχεδόν τόσο συχνά όσο οι άντρες.
2) Φαιστός
Πρόκειται για ένα άλλο παλάτι του Μινωικού πολιτισμού που χτίστηκε γύρω στο 1600 π.Χ. Τα ερείπιά του (ένας λαβύρινθος από τοίχους και αυλές) μπορούν να συγκριθούν μόνο με εκείνα της Κνωσσού. Η περιοχή της Φαιστού διατηρείται στη φυσική της κατάσταση. Ο μοναδικός, πήλινος δίσκος της Φαιστού (που χρονολογείται στα 1600 π.Χ.) αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα εκθέματα του Μουσείου του Ηρακλείου, καθώς είναι ένα από τα αρχαιότερα δείγματα ιερογλυφικής γραφής που έχουν βρεθεί και πιστεύεται ότι καταγράφει έναν ύμνο προς τη θεά Ρέα.
3) Γόρτυνα
Η περιοχή περιλαμβάνει τα ερείπια της πόλης Γόρτυνας με μια βασιλική, τα ερείπια του παλατιού ενός επαρχιακού Ρωμαίου κυβερνήτη που χρονολογείται στην πρώιμη Χριστιανική περίοδο, τα ερείπια της ακρόπολης και το ωδείο της αρχαίας Γόρτυνας. Η Βασιλική του Αγίου Τίτου αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα μνημεία του Χριστιανισμού στην Κρήτη και ήταν η έδρα των πρώτων επισκόπων της Εκκλησίας της Κρήτης.
4) Άπτερα
Η Άπτερα ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη της Κρήτης. Σύμφωνα με το μύθο, η Άπτερα (χωρίς φτερά) πήρε το όνομά της μετά την ήττα των σειρήνων σε μουσικό διαγωνισμό. Οι Μούσες έκοψαν τα φτερά των Σειρήνων και όταν εκείνεςπροσπάθησαν να πετάξουν έπεσαν στο νερό σχηματίζοντας τα μικρά νησιά στον κόλπο της Σούδας.
Η πρώτη επιγραφική εμφάνιση της Άπτερα εντοπίζεται σε πινακίδες της Γραμμικής Β (14ος - 13ος αιώνας π.Χ.). Έγινε μια πολύ σημαντική πόλη κράτος και συμμετείχε στους Κρητικούς πολέμους. Η πόλη ήκμασε μέχρι τον 7ο αιώνα μ.Χ., όταν καταστράφηκε από έναν σεισμό. Η ιδανική της τοποθεσία ήταν καθοριστική για την ανάπτυξή της σε σημαντικό εμπορικό και πολιτικό κέντρο. Η Άπτερα ήταν σε θέση να ελέγξει τη ναυτική δραστηριότητα στα λιμάνια του Κισσάμου και του Μίνωα, που βρίσκονταν στις δύο πλευρές του κόλπου της Σούδας.
Η εποχή που η πόλη είχε τη μεγαλύτερη ακμή ήταν στις αρχές της Ελληνιστικής περιόδου (τέλη 4ου - 3ου αιώνα π.Χ.). Εκείνη την εποχή η Άπτερα άρχισε να κόβει τα δικά της νομίσματα και ανέπτυξε διπλωματικές σχέσεις με σημαντικά κέντρα του Ελληνιστικού κόσμου. Κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής κατοχής, φαίνεται πως παρουσίασε έναν πιο αγροτικό χαρακτήρα. Η κατοίκηση στην περιοχή συνεχίστηκε και την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο. Μετά την καταστροφή του 7ου αιώνα, ιδρύθηκε στο κέντρο της πόλης το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και χοροστάτησε μέχρι το 1964. Τα ερείπια που εκτείθενται στην περιοχή προέρχονται από διαφορετικές ιστορικές περιόδους: τεράστιες Ρωμαϊκές δεξαμενες, τα θεμέλια του ναού της Δήμητρας, ένας Δωρικός ναός, ένας Ελληνιστικός ναός του Απόλλωνα, ένα Βυζαντινό μοναστήρι και ένα μεγάλο Τούρκικο κάστρο.
5) Γουρνιά
Είναι ένας από τους αρχαιότερους χώρους χρονολογούμενος στα 3000 π.Χ. και αποτελεί την καλύτερα διατηρημένη Μινωική πόλη της Κρήτης. Ήταν μια πόλη εργατών με τα εργαστήριά τους που περιβάλλονταν από ένα μικρό παλάτι.
6) Αγία Τριάδα
Βρίσκεται 3 χιλιόμετρα δυτικά της Φαιστού και είναι μια Μινωική βίλα σε σχήμα Γ. Εδώ βρέθηκε ένα Μινωικό θησαυροφυλάκιο με κειμήλια όπως δισκία.
7) Μάλια
3 χιλιόμετρα ανατολικά από τα διάσημα Μάλια, υπάρχει ένα αρχαίο παλάτι.
8) Ζάκρος
Εκεί υπάρχουν τα ερείπια του τέταρτου μεγαλύτερου Μινωικού Παλατιού και μιας δεξαμενής.
9) Πραισός
Εδώ μπορείτε να δείτε τα ερείπια ενός ναού, τα θεμέλια των σπιτιών και το τείχος της πόλης. Αποτέλεσε τον τελευταίο θύλακα των απογόνων των Μινωιτών.
10) Ίτανος
Είναι η τοποθεσία μιας πόλης που ήκμασε μέχρι τη Μεσαιωνική εποχή. Εκεί υπάρχουν τα ερείπια ενός Ελληνιστικού τείχους, δύο πρώιμες Βασιλικές, τοίχοι και κολώνες.