1) Ρέθυμνο (Φρούριο Φορτέτζα)
Ένα από τα μεγαλύτερα Ενετικά φρούρια βρίσκεται στο μέρος όπου βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη,και έχει θέα τη θάλασσα και την πόλη. Το φρούριο χτιζόταν από το 1573 μέχρι το 1580 από τους Ενετούς για την προστασία των κατοίκων από την Τούρκικη απειλή και τις πειρατικές επιδρομές. Κατά τη διάρκεια μάχης με τους Τούρκους, το φρούριο δεν άντεξε το γιγάντιο κανόνι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τελικά κατέρρευσε. Γεωμετρικά μοιάζει με αστέρι με τρεις πύλες και έξι προμαχώνες. Στο κέντρο των τειχών υπήρχε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που αργότερα μετατράπηκε σε Τζαμί από τον Σουλτάνο Ιμπραήμ Χαν. Υπήρχαν επίσης το σπίτι του διοικητή, το σπίτι του συμβούλου, στρατώνες, σταύλοι, πυριτιδαποθήκες, μια δεξαμενή και σπίτια, που αργότερα καταστράφηκαν. Πριν από μερικά χρόνια η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε έργα αποκατάστασης και σταθεροποίησης.
2) Ενετικό Φρούριο Χανίων
Ο προμαχώνας Φιρκάς βρίσκεται στο δυτικό άκρο του λιμανιού και σήμερα στεγάζει το Ναυτικό Μουσείο. Χτίστηκε από τους Ενετούς (με τείχη περιμετρικά του λόφου) για να προστετεύει την πόλη εντός των τειχών από τους Τούρκους και τους κουρσάρους. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος σήκωσαν επίσημα εδώ την Ελληνική σημαία το 1913. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Φιρκάς φιλοξενεί συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.
3) Ενετικό Φρούριο Ηρακλείου
Χτίστηκε από τους Ενετούς για να προστατεύει την πόλη από τους Τούρκους και τους κουρσάρους. Όταν η πόλη πέρασε στα χέρια των Ενετών βελτίωσαν την τάφρο που περιέβαλε την πόλη χτίζοντας τεράστια οχυρωματικά έργα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται ακόμη στη θέση τους, συμπεριλαμβανομένων ενός γιγαντιαίου τείχους (έως 40 μέτρα πάχος με 7 προμαχώνες) και του φρούριου στο λιμάνι. Η πόλη έπεσε στα χέρια των Τούρκων μετά από πολιορκία 22 ετών σε μια αιματηρή μάχη το 1669 στην οποία έχασαν τη ζωή τους 30.000 Κρητικοί και 120.000 Τούρκοι.
4) Φραγκοκάστελλο
Το κάστρο χτίστηκε από τους Ενετούς για να προστατεύει τη νότια ακτή της Κρήτης από τους Σαρακηνούς πειρατές.Είναι διάσημο δεδομένου του ότι σχετίζεται με τη μάχη της 18 Μαΐου 1821 που έλαβε χώρα μεταξύ λίγων Κρητικών και του Τουρκικού στρατού. Μια μικρή δύναμη εξακοσίων γενναίων Κρητικών σφαγιάστηκαν μαζί με τον αρχηγό τους, τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη, όταν ο τελευταίος επέλεξε να παραμείνει εντός των τειχών του κάστρου. Ο Νταλιάνης αποκεφαλίστηκε και το κεφάλι του στάλθηκε στον Τούρκο Πασά. Τα οστά των στρατιωτών λέγεται ότι βρίσκονται κάτω από την άμμο του δαπέδου του κάστρου. Σύμφωνα με το μύθο, τα φαντάσματα των ανταρτών εμφανίζονται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου και περπατούν από τη θάλασσα προς το φρούριο για να το διεκδικήσουν.
5) Σπιναλόγκα
Χτίστηκε από τους Ενετούς το 1579 για να ελέγχουν την είσοδο στον κόλπο του Μιραμπέλλου. Ήταν ένα από τα ισχυρότερα κάστρα στην Κρήτη ενώ κατά τον 17ο αιώνα λειτούργησε και ως καταφύγιο των Χριστιανών που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους Τούρκους. Τέλος, το 1715 έπεσε στα χέρια των Τούρκων με συνθήκη (το Ηράκλειο είχε ήδη πέσει από το 1669). Χρησιμοποιήθηκε ως αποικία λεπρών αφότου οι Τούρκοι εγκατέλειψαν το νησί. Σήμερα πραγματοποιούνται ημερήσιες εκδρομές με πλοία από τον Άγιο Νικόλαο προς το νησί.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το όνομα του νησιού. Η λέξη Σπιναλόγκα είναι ιταλική και σημαίνει μεγάλο αγκαθι (Spina-longa). Οι Ενετοί ονόμασαν έτσι το νησί επειδή προσάρμοσαν στη δική τουε γλώσσα την Ελληνική σύνθετη λέξη Στηνελούντα" που σημαίνει "στην Ελούντα".
6) Κάστρο Άπτερα
Το Τουρκικό φρούριο Άπτερα βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου κοντά στα ερείπια της Βυζαντινής Απτέρας. Η θέα είναι μαγευτική καθώς φαίνεται ολόκληρη η χερσόνησος της Σούδας.
7) Ενετικό Φρούριο, Σητεία
Χτίστηκε από τους Ενετούς για να προστατεύσει το νησί από τους Τούρκους. Αντιστάθηκε τρία χρόνια σε πολιορκία (1648-51). Το Ενετικό Φρούριο "Καζάρμα" (από το ιταλικό caserma - στρατώνες) έχει θέα τη Σητεία και φιλοξενεί διάφορες συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
8) Ενετικό Κάστρο της Παλαιόχωρας
Χτίστηκε το 1279 για να ελέγξει τη νοτιοδυτική Κρήτη ενάντια των κουρσάρων. Καταστράφηκε από τον Τούρκο κουρσάρο Μπαρμπαρόσα το 1539. Το εξωτερικό του φρούριου διατηρείται σε καλή κατάσταση μέχρι και σήμερα. Πήρε το όνομά του από την πόλη στην οποία βρίσκεται.