Αρκετοί μύθοι έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια αιώνων που αφορούν την Κρήτη. Συνήθιζαν να εκπροσωπούν τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται και πώς προσπάθησαν να εξηγήσουν περίεργα φαινόμενα και γεγονότα. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικοί από τους πιο γνωστούς μύθους.
Η Γέννηση του Δία στο Δικταίο Άντρο:
Αρχικά ο Κρόνος και οι άλλοι Τιτάνες ανατρέπουν τον πατέρα τους, τον Ουρανό και κληρονομούν την κυριαρχία του σύμπαντος. Ο Κρόνος, ο οποίος έμοιαζε πολύ με τον πατέρα του λόγω της βίαιης του πλευράς, όταν πήρε την αδελφή του Ρέα ως σύζυγό του, είχε προβλεφθεί ότι ένα από τα παιδιά του θα ξεσηκωθεί εναντίον του και θα τον ανατρέψει, όπως είχε πράξει εκείνος. Έτσι κατέφυγε σε μια πιο μόνιμη λύση από τον Ουρανό όταν το άκουσε: Τους κατάπιε.
Αφού είχε απαλλαγεί από τα πέντε παιδιά με αυτόν τον τρόπο, η Ρέα ήταν απεγνωσμένη να σώσει το τελευταίο της παιδί. Αναζητώντας βοήθεια από τη μητέρα της, επινόησε ένα σχέδιο. Όταν ήρθε η ώρα για να γεννήσει, κατέφυγε στο όρος Δίκτη στο εύφορο νησί της Κρήτης. Στη συνέχεια, αντί να παραδώσει στον Κρόνος τον Δία, τύλιξε ένα βράχο σε παχιές κουβέρτες και του τον παρουσίασε. Ο Κρόνος αμέσως τον κατάπιε.
Περίπου ένα χρόνο αργότερα, ο Κρόνος έκανε εμετό τα παιδιά τα οποία νόμιζε ότι είχε εξαφανίσει . Ενώθηκαν με τον Δία, ο οποίος είχε μεγαλώσει υγιής και δυνατός μακριά από τον κανιβαλο τον πατέρα στο νησί της Κρήτης. Μαζί ανέτρεψαν τον πατέρα τους και ανέλαβαν την κυριαρχία του κόσμου. Ο Δίας κέρδισε τον έλεγχο στη Γη, ο αδελφός του Ποσειδώνας κυριάρχησε στους ωκεανούς και ο Άδης στον κάτω κόσμο.
Δίας και Ευρώπη:
Ο Δίας ήταν παντρεμένος με τη θεά Ήρα, αλλά είχε επίσης πολλές αγάπες, όπως με την Ευρώπη, την κόρη του βασιλιά της Φοινίκης. Ο Δίας μεταμορφώθηκε σε ταύρο και πήρε την Ευρώπη στην Κρήτη για να την παντρευτεί. Ο διάσημος βασιλιάς Μίνωας, που κυβέρνησε στην Κνωσό λέγεται ότι είναι το παιδί του Δία με την Ευρώπη.
Ο Μινώταυρος και ο Λαβύρινθος, ο Θησέας και η Αριάδνη:
Πριν ο Μίνωας γίνει βασιλιάς, ζήτησε από τον Έλληνα θεό Ποσειδώνα να τον διαβεβαιώσει ότι επρόκειτο να λάβει το θρόνο. Ποσειδώνας έστειλε ένα λευκό ταύρο στον Μίνωα υπό τον όρο ότι θα θυσίαζε τον ταύρο πίσω στο θεό. Πράγματι, ένας ταύρος απαράμιλλης ομορφιάς βγήκε από τη θάλασσα. Ο βασιλιάς Μίνωας, αφού τον είδε, τον βρήκε τόσο όμορφο που αντί γι' αυτόν θυσίασε άλλο ταύρο. Ο Ποσειδώνας ήταν πολύ θυμωμένος όταν κατάλαβε τι είχε πράξει ο Μινωας και τρέλανε την Πασιφάη ώστε να ερωτευτεί τον ταύρο. Η Πασιφάη πήγε στον Δαίδαλο για βοήθεια και ο Δαίδαλος επινοήσε έναν τρόπο για να ικανοποιήσει αυτήν και τα πάθη της. Έφτιαξε μια κούφια ξύλινη αγελάδα που καλύψε με δέρμα αγελάδας για να κρυφτεί η Μασιφάη και να επιτρέψει την ένωση της με τον ταύρο. Το αποτέλεσμα αυτής της ένωσης ήταν ο Μινώταυρος.
Ο Μινώταυρος είχε το σώμα ενός ανθρώπου και κεφάλι και την ουρά του ταύρου. Ήταν ένα άγριο πλάσμα και ο Μίνωας, μετά τις συμβουλές από το μαντείο των Δελφών, διέταξε τον Δαίδαλο να κατασκευάσει ενα γιγαντιαίο λαβύρινθο για να κρατήσει τον Μινώταυρο που βρισκόταν κάτω από το παλάτι του Μίνωα στην Κνωσό. Ο Ανδρόγεος, γιος του Μίνωα, είχε σκοτωθεί από τους Αθηναίους, οι οποίοι ζήλεψαν τις νίκες του στη γιορτή των Παναθηναίων. Για να εκδικηθεί το θάνατο του γιου του, ο Μίνωας κήρυξε πόλεμο και κέρδισε. Στη συνέχεια απαίτησε επτά νέοι και επτά κορίτσια από τυην Αθήνα να αποστέλλονται κάθε ένατο χρόνο για να τους καταβροχθίσει ο Μινώταυρος. Όταν ήρθε η ώρα της τρίτης θυσίας, ο Θησέας προσφέρθηκε να πάει να σκοτώσει το τέρας. Υποσχέθηκε στον πατέρα του, Αιγέα, ότι θα δέσει ένα λευκό πανί στο ταξίδι του πίσω στο σπίτι. Η Αριάδνη, κόρη του Μίνωα, ερωτεύτηκε τον Θησέα και τον βοήθησε να βγει από το λαβύρινθο, δίνοντας του ένα κουβάρι του νήματος, επιτρέποντάς του να ακολουθήσετε πορεία του. Ο Θησέας σκότωσε τον Μινώταυρο (με ένα μαγικό σπαθί που του είχε δώσει η Αριάδνη) και οδήγησε τους άλλους Αθηναίους έξω από το λαβύρινθο. Ωστόσο, ο Θησέας ξέχασε να βάλει στο πλοίο τα λευκά πανιά. Έτσι ο πατέρας του άρχισε να κλαίει και έπεσε στη θάλασσα. Στη συνέχεια έγινε γνωστό ως το Αιγαίο Πέλαγος.
Δαίδαλος και Ίκαρος:
Ο Δαίδαλος λέγεται ότι είχε δημιουργήσει το παλάτι της Κνωσού και τον Λαβύρινθο κάτω από αυτό. Βοήθησε την Αριάδνη και τον Θησέα να ξεφύγουν από αυτό. Επειδή ο Μίνωας επιθυμούσε το παλάτι της Κνωσσού να παραμείνει μοναδικό δημιούργημα του Δαίδαλου τον κάλεσε στο παλάτι του, προκειμένου να τον σκοτώσει.
Ωστόσο, ο Δαίδαλος το υποπτεύθηκε και αποφάσισε να φύγει από το νησί με το γιο του Ίκαρο. Έφτιαξαν φτερά (με κερί κόλλησαν τα φτερά πουλιών στα χέρια τους) και πέταξαν μακριά από την Κρήτη.
Ο Δαίδαλος προσγειώθηκε στη Σικελία αλλά ο γιος του Ίκαρος έφτασε τόσο κοντά στον ήλιο που τα φτερά του έλιωσαν. Έτσι σκοτώθηκε από την πτώση στο Αιγαίο Πέλαγος.
Οι Δροσουλίτες στο Φραγκοκάστελλο:
Οι Δροσουλίτες λέγεται ότι είναι τα φαντάσματα του Χατζημιχάλη Νταλιάνη και των άνδρών του, που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους στο φρούριο του Φραγκοκάστελλου στην επανάσταση του 1821. Λένε ότι εμφανίζονται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου με τα πόδια από τη θάλασσα προς το φρούριο του Φραγκοκάστελλου.