-
Αγία Τριάδα, Ακρωτήρι
Το μοναστήρι Αγία Τριάδα βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χερσονήσου του Ακρωτηρίου, 16 χλμ. από τα Χανιά, τοποθετημένο σε μια καταπράσινη περιοχή. Παρά το γεγονός ότι η κοινότητά τους μειώνεται, τα παλιά κτίρια αποκαθίστανται σταδιακά και το μοναστήρι είναι ακόμα ενεργό με μια εξαιρετική βιβλιοθήκη. Όλες οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι και μπορούν να αγοράσουν παραδοσιακό ελαιόλαδο από τους μοναχούς.
Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας χτίστηκε το δέκατο έβδομο αιώνα στην κορυφή της προϋπάρχουσας εκκλησίας σύμφωνα με τη βυζαντινή σταυροειδή αρχιτεκτονική με τρεις τρούλους. Ιδρύθηκε από τους Βενετούς μοναχούς Ιερεμία και Λαυρέντιο Τζιανκάρολο που ήταν νεοφώτιστοι στην Ορθόδοξη πίστη. Ο κύριος ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα ενώ τα δύο παρεκκλήσια παραπλεύρως στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και τη Ζωοδόχο Πηγή.
Η πρόσοψη της εκκλησίας έχει δύο κολόνες ιωνικού και κορινθιακού ρυθμού, και μια επιγραφή. Το μουσείο της μονής έχει χειρόγραφα και σημαντικές φορητές εικόνες του 15ου, 16ου, 17ου και των επόμενων αιώνων. Στη Μονή της Αγίας Τριάδας υπήρχε ένα θρησκευτικό σχολείο κατά το 19ο αιώνα.
Η διαδρομή προς τη Μονή είναι πραγματικά εντυπωσιακή με ένα εκπληκτικό τοπίο με ελαιόδεντρα, αμπέλια, και κυπαρίσσια (Τηλ.: 0030 28210 63310).
-
Γουβερνέτο, Ακρωτήρι
Η μονή Γουβερνέτου βρίσκεται 5 χλμ. βόρεια της μονής της Αγίας Τριάδας, βαθιά στην άγρια φύση στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου.
Πρόκειται για ένα συγκρότημα φρουριακού τύπου με ένα τετράγωνο πύργο σε κάθε μία από τις τέσσερις γωνίες του. Η ορθογώνια αυλή κυριαρχείται από ένα θόλο που είναι αφιερωμένος στην Παναγία με μία περίτεχνη ενετική γλυπτή πρόσοψη. Στο παρεκκλήσι στη μικρή αυλή της Μονής Γουβερνέτου υπάρχουν μερικές από τις παλαιότερες τοιχογραφίες στην Κρήτη (Τηλ.: 0030 2843063319).
Η Ιερά Μονή Γουβερνέτου είναι ανοιχτή κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη από τις 9:00 έως τις 12:00πμ από τις 17:00 έως τις 19:00μμ. Κάθε Σάββατο και Κυριακή ανοίγει από τις 5:00 έως τις 11:00πμ και από τις 17:00 έως τις 20:00μμ.
-
Μονή Καθολικού, Ακρωτήρι
Η Μονή Καθολικού είναι το αρχαιότερο μοναστήρι στην Κρήτη, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Το μοναστήρι έγινε επίσημος τόπος λατρείας το 13ο αιώνα. Περίπου τριακόσια χρόνια πριν, οι μοναχοί εγκατέλειψαν το μοναστήρι, λόγω των επίμονων πειρατικών επιδρομών.
Η Μονή Καθολικού, χτισμένη στο βάθος μιας χαράδρας, διαθέτει μια εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Ξένο, ή Άγιο Ιωάννη Ερημίτη, τον ιδρυτή του μοναστηριού, ο οποίος έζησε και πέθανε στην κοντινή σπηλιά που φέρει το όνομά του. Η ίδια η εκκλησία είναι λαξευμένη στο βράχο του βουνού, ενώ η πρόσοψή της κλίνει προς την πλαγιά του βουνού. Η γέφυρα πάνω από τη χαράδρα, και ορισμένα κτίρια του παλιού μοναστηριού διατηρούνται ακόμα. Η θέα είναι καταπληκτική.
Οι φωτογραφίες είναι από το σπήλαιο στο οποίο Ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης λέγεται ότι έζησε και πέθανε - ένα μεγάλο, υγρό και στάζον σπήλαιο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Τα ερείπια δίπλα εκθέτουν ένα μινωικό ιερό, το οποίο είχε αφιερωθεί στη θεά Άρτεμη κατά τη διάρκεια της Ελληνικής περιόδου.
Χρειάζονται 20 λεπτά για να φτάσετε στο σπήλαιο αν ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει από τη Μονή Γουβερνέτου, ενώ χρειάζονται 15 λεπτά επιπλέον λεπτά για να φτάσετε στο μοναστήρι Καθολικού.
-
Μονή Γωνιάς, Κολυμπάρι
Η Μονή Γωνιάς βρίσκεται 1 χλμ. από το χωριό Κολυμπάρι. Σήμερα είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου (ημερομηνία εορτής: 15 Αυγούστου). Η μονή ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα και αρχικά ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Ξαναχτίστηκε κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα σε έναν υπέροχο χώρο, που περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση και προσφέρει μαγευτική θέα.
Το μοναστήρι έχει μορφή φρουρίου, με θέα στον κόλπο μπροστά του; αποτελούσε επίσης το κέντρο της αντίστασης κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821.
Η Μονή Γωνιάς φιλοξενεί σήμερα μια σημαντική συλλογή πολύτιμων μεταβυζαντινών εικόνων, κειμήλια, και άλλους σπάνιους θρησκευτικούς θησαυρούς. Η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης βρίσκεται δίπλα στη Μονή Γωνιάς.
-
Χρυσσοσκαλίτισσα, Ελαφονήσι
Χτισμένη πάνω σε βράχους περίπου 35 μέτρων, 3 χλμ. από τη διάσημη περιοχή της Ελαφονήσου, με θέα το Λιβυκό Πέλαγος. Σύμφωνα με την κρητική παράδοση, το όνομα του μοναστηριού προέρχεται από ένα από τα ενενήντα σκαλοπάτια που οδηγούν εκεί, το οποίο λέγεται ότι είναι χρυσό.
Σύμφωνα με τους μοναχούς ένα από τα 90 σκαλοπάτια ήταν κούφιο και χρησιμοποιήθηκε για να κρύψει τον θησαυρό της Μονής, εξ ου και το όνομα. Χρησιμοποιήθηκε για να πληρώσουν τους φόρους που επιβλήθηκαν από τους Οθωμανούς άρχοντες.
Είναι ηλικίας χιλιάδων ετών και ίσως να έχει κατασκευαστεί στο χώρο ενός μινωικού ιερού. Χρυσοσκαλίτισσα σημαίνει «χρυσή σκάλα».